Share

Er zijn weinig gerechten die zo lekker en tegelijk betaalbaar zijn als een hele kip uit de oven of BBQ. Natuurlijk geven wij de voorkeur voor de barbecue maar wellicht is “the old fashioned” oven tijdens pakjesavond makkelijker! Ons recept van speculaaskip hebben we al jaren geleden uitgewerkt en doet het ieder jaar weer goed op pakjesavond maar is eigenlijk het hele jaar lekker.

Recept voor ca. 4 personen


Ingrediënten:

1,0 blikje Fanta / Sisi /Orangina,
1,0 st Hele scharrelkip (ca. 1,5kg),
1,0 el Olijfolie,
15,0 g Speculaaskruiden,
15,0 g zeezout, fijn,
10,0 g Suiker, riet,
1,0 st Sinaasappel,
10,0 takjes Tijm, vers,

Verder heb je het volgende nog nodig: Oven/BBQ op 160ºC, ovenschaal, slagerstouw, kernthermometer en eventueel rookhout.


Bereiding

Meng als eerste de speculaaskruiden met het zout en de suiker. Open het blikje en drink/schenk hier ⅓ uit. Snijd de sinaasappel in schijven. Haal nu de kip uit de verpakking en leg deze in de ovenschaal. Verwijder het touw/elastiek. Smeer de buitenkant van de kip dun in met de olie en bestrooi van binnen en van buiten met de speculaasrub. Bind met slagerstouw 3-4 schijven sinaasappel en de helft van de takjes tijm op de borst van de kip. Zorg ervoor dat de grote opening bij de poten open blijft. Steek de overgebleven takjes tijm in het blikje. Schuif nu de kip over het blikje heen en zet rechtop in de ovenschaal. Leg de rest van de sinaasappel schijfjes erbij.

Gaar de kip bij 160ºC in de oven of op de BBQ. Indien je de BBQ gebruikt richt je deze in voor indirect garen en strooit er aan het begin wat houtsnippers naar keuze bij. De kip is gaar zodra de kerntemperatuur overal meer dan 72ºC is.

Serveer met aardappeltjes (mee garen in de ovenschaal) en peentjes.

 

css.php