Share

Pulled pork is sinds enige jaren een “hot item” aan het worden in Nederland. Zeker nu zelfs de Keuringsdienst van Waarde er een item aan spendeert kun je stellen dat er wat gaande is. Ons eigen Etenschap recept voor pulled pork is simpel & lekker maar vooral authentiek. Het Livar vlees geeft een extra sappig resultaat terwijl de rub & sauzen van BARQ super veelzijdig & een allemansvriend zijn (en tevens allergeen vrij, wat soms heel handig is).


Ingrediënten:

5 kg Livar boton but
100 g BARQ rub pork
Haagbeuk rookhout
100 ml appelsap
200 ml BARQ sauce


Bereiding
Begin de avond / dag van te voren.
Indien er een dikke laag vet op het vlees zit snijd je dit tot op 3-5mm na weg. Begin met het aanbrengen van een flinke laag BARQ rub op de boston but, wees niet te zuinig. Pak het vlees in met vershoudfolie en leg terug in de koeling, laat minimaal 12 uur intrekken.

Vul ⅓ tot ½ van de BBQ met kokosbriketten bij een kogelbarbecue. Ongeveer 6 briketten aan in een kolenstarter en leg deze bovenop. Laat de BBQ met gesloten deksel maar alle schuifjes open op 110-120°C komen en sluit nu beneden 2 van de 3 ventilatiegaten. Regel de temperatuur verder in met het laatste gat beneden en het gat in het deksel. Wacht tot de BBQ tussen 108 en 135°C stabiel is.

Zorg ervoor dat tussen de kolen en het vlees een hitte deflector aanwezig is (bijvoorbeeld een pizzasteen) zodat er geen directe verhitting plaats kan vinden. Prik de thermometer midden in het vlees en leg het vlees op de BBQ, voeg 2 blokjes rookhout van 5x5x5cm toe en sluit het deksel. Zorg dat de BBQ constant op een temperatuur 110-135°C blijft en laat het vlees de eerste 4-5 uur met rust. Zodra het vlees een kerntemperatuur van 75oC heeft bereikt pak je het vlees met het appelsap in meerdere lagen alufolie. Prik de thermometer er weer in, aan de bovenkant van het vlees, en leg het terug op de BBQ.
Zodra de thermometer 88-92°C bereikt is het tijd om de garen te controleren. Wanneer je met een vinger erop drukt en door het vlees heen kunt drukken is het gaat. Pak het in met de koeltas of handdoeken en laat 1-3 uur rusten. “Pull” nu het vlees met twee grote vorken uit elkaar. Besprenkel het vlees
met een beetje extra rub en roer wat BBQ sauce erdoor.

 

Serveer op een wit broodje met coleslaw erop.

 

css.php